21 Mayıs 2013 Salı

Gözün Yapısı Nasıldır

Gözün yapısı, dıştan içe doğru sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabakadan oluşmaktadır. Sert tabaka, gözün en dışında yer alan beyaz renkteki kısımdır. Gözün iç kısımlarını korur ve gözün dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Sert tabaka, gözün ön kısmında farklılaşarak saydam tabaka olarak bilinen kornea’yı meydana getirmektedir. Bu saydam tabaka, ışığın göze girdiği ve ilk kırıldığı bölümdür.
Damar tabaka, gözü besleyen bütün damarların bulunduğu tabakadır. Bu tabakanın yapısında siyah renkte hücreler bulunmaktadır ve bu siyah hücreler fazla ışığı emerek gözün içinin karanlık olmasını sağlamaktadır. Hayvanlarda bu siyah renkteki hücreler bulunmadığı için, ışıklı ortamlarda gözleri parlamaktadır. Gözün damar tabakası, gözün ön bölümünde farklılaşarak iris, göz merceği ve göz bebeğini oluşturmaktadır. İris, gözün renkli olan kısmıdır. Göz merceği, irisin arkasında bulunmaktadır ve göze gelen ışığın kırılmasını sağlar. Gözün gördüğü cismin uzaklığına göre, yassılaşmakta ve şişkinleşmektedir. Bu durum göz uyumunu sağlamaktadır. Göz bebeği ise, irisin ortasında olan boşluktur. Göze girmekte olan ışığı ayarlayarak küçülüp büyümektedir. Çok fazla ışıkta göz bebeği küçülmekte, ışığın az olduğu durumlarda da büyümektedir.
Gözün yapısındaki diğer bir bölüm de ağ tabakasıdır. Ağ tabakasının duyu almaçları ve görme sinirleri bulunmaktadır. Farklılaşması neticesinde sarı benek ve kör noktayı oluşturmaktadır. Sarı benek, görüntünün ters şekilde oluştuğu alandır ve görüntünün en net olduğu yer burasıdır. Kör nokta ise, duyu hücrelerinin bulunmadığı bir bölümdür ve hiçbir görüntü burada yoktur. Kör nokta, aynı zamanda görme sinirlerinin çıktığı ve görüntünün beyne iletildiği bölgedir.
Gözün görmesi
Gözün arka iç kısmını 10 kattan oluşan bir tabaka olan retina kaplar. Retina tabakasını damar tabaka beslemektedir. Bu tabakada bulunan rod hücreleri ışığı, kon hücreleri de rengi algılamaktadır. Rod ve kon hücreleri, üzerine gelen ışığı elektrik uyarıları şekline çevirmektedir. Burada bulunan sinir uçları birleşmekte ve optik sinir ismini almaktadır. Bu elektriksel uyarılar beyindeki görme merkezine ulaşmakta ve böylece cisimlerin algılanması sağlanır.

kaynak:mailce.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder